Kun tunteet sabotoivat suhteitamme - Healing and Art blog

Kun tunteet sabotoivat suhteitamme / Antti Quanta

Suuret tunteet ovat upea ja elämää rikastuttava asia. Liian intensiivisiksi tai hallitsemattomiksi äityessään ne voivat kuitenkin tehdä elämästä, suhteista, työnteosta ja rakastamisesta vaikeita ellei jopa mahdottomalta tuntuvia asioita. Oma elämäni oli ennen tunteiden kanssa tai niitä vastaan taistelemista kaikilla elämän alueilla. Nykyään tunteeni ovat puolellani. Siksi halusinkin jakaa tarinan siitä, miten löysin valtameren takaa keinot kesyttää villiintyneet ja kipeät tunteeni.

Teinipoikana ja nuorena miehenä suurin haaveeni oli selvä: saada kiva tyttöystävä! Lyhyt suhde toisensa jälkeen johti kuitenkin kipeisiin pettymyksiin ja usein jommankumman osapuolen sydänsuruihin. Välillä omat tunteet olivat niin vahvoja, että niiden kanssa oli vaikea elää. Välillä taas en tuntenut mitään.

Mitta tuli lopulta täyteen, kun taas kerran oli ”elämäni naisen” kanssa vannottu ikuista rakkautta, mutta pari kuukautta myöhemmin olin onnistunut työntämään toisen luotani. Rakkaus sattui ja pelotti liikaa, olo oli rikkinäinen. Halusin löytää keinot, joilla korjaisin itseni seurustelukykyiseksi.

Lukemisen, terapioiden ja erilaisten henkisten ja fyysisten hoitomuotojen sekä meditaatiotekniikoiden kokeilemisen jälkeen löysin oman juttuni. Jenkeissä kehitetty Thetahealing kutsui. Siinä keskitytään tietoisen mielen työstämisen ja puhe-elementin lisäksi tunteiden ja alitajuisten ohjelmointien työstämiseen ja muuttamiseen. Spirituaalinen elementti mietitytti, mutta kokemieni vahvojen vapautumisten ja muutosten johdosta päätin lähteä tekniikan kehittäneen Vianna Stibalin oppiin kesäksi 2017. Opin siellä pääsemään tehokkaasti kiinni tunteideni taustalla oleviin alitajuisiin ohjelmointeihin. Tajusin, että on päästettävä kaikilla tasoilla irti menneisyyden kokemuksista ja uskomuksista voidakseen tuntea ja elää terveellisellä ja tasapainoisella tavalla nykyhetkeä ja rakastaa itseään sellaisena kuin on. Vasta sitten voisi myös terve parisuhde onnistua.

Thetahealingin filosofia avasi eteeni uuden tavan katsoa tunteidemme taustalla olevia tekijöitä. Omassa elämässä koettujen menetysten, pettymysten ja petetyksi tulemisten kunnollinen käsittely tunnetasolla oli ensimmäinen askel, mutta alitajuntani syövereistä paljastui myös aiemmin täysin tiedostamattomana pysynyt vyyhti purettavaksi. Varastoimme nimittäin muistojen ja kokemusten synnyttämiä ohjelmointeja monella tasolla, joista oman elämämme aikana kehittynyt tietoinen mieli on vain yksi. Ohjelmoinnit on jaettu neljään pääryhmään:

1. Ydintason ohjelmoinnit – omassa elämässämme opittu

Nämä viittaavat siihen ajatusmaailmaan, jonka olemme lapsina oppineet mm. ympärillämme olevien aikuisten suhteista sekä myöhemmin omista suhteistamme. Minulla rakkaus assosioitui kipuun, menettämiseen, epäluottamukseen, mustasukkaisuuteen ja pelkoon. Asiakkaideni kanssa olemme näiden lisäksi käsitelleet hyväksikäytön, ahdistelun tai jopa väkivallan kokemuksia, jotka assosioituvat rakkauteen. Tämänkaltaiset kokemukset saavat käsittelemättöminä meidät tiedostamatta tai tiedostetusti suojelemaan itseämme suhteilta ja läheisyydeltä pitääkseen itsemme turvassa. Silloin suhteessa oleminen ahdistaa, koska aiemmat kokemuksemme saavat piilotajuisesti pelkäämään pahinta ja kehomme viestii sen meille tunteidemme kautta.

2. Geneettisen tason ohjelmoinnit – esi-isiemme ja sukumme perintö

Geneettisen tason ohjelmoinnit paljastavat, mitä sukumme ja esi-isämme uskovat esimerkiksi suhteista ja rakkaudesta. Saatamme kantaa geeneissämme myös aiempien sukupolvien katkeruuksia ja pettymyksiä rakkauteen liittyen. Itse olin perinyt valtavasti tiedostamattomia malleja, jotka eivät palvelleet minua suhteissani. Piti opettaa itselleni, että voi päästää irti muiden malleista ja että minulla on oikeus omannäköiseeni rakkauteen. Jos tämä puoli kiinnostaa enemmän, niin Mark Wolynnin ”It Didn’t Start With You” on loistava tieteellisempi katsaus geneettisesti perittyihin ohjelmointeihin ja traumoihin sekä tapoihin käsitellä niitä.

3. Historiatason ohjelmoinnit – kulttuurin ja kollektiivisen tietoisuuden vaikutus

Meihin vaikuttaa vahvasti myös se, mitä esimerkiksi me Suomalaisina kollektiivisesti uskomme suhteista ja rakkaudesta. Mitkä ovat naisen ja miehen roolit suhteessa? Saako rakkautta näyttää tai ilmaista ja miten tulisi ilmaista tunteita? Näiden syvälle integroituneiden vaikutteiden tiedostaminen on tärkeää, jotta jokainen yksilö ja pari voisi luoda omannäköisensä suhteen vapaana siitä, miten on ollut ”tapana” ajatella.

4. Sieluntason ohjelmoinnit – merkityksellisyys

Sieluntason ohjelmoinnit vastaavat suurempiin kysymyksiin: Miksi uskomme olevamme täällä? Mitä uskomme itsestämme ja maailmasta? Haluammeko ehkä syvällä sisimmässämme tarkoituksellisesti kokea vaikeita suhteita tai kokemuksia voidaksemme niiden kautta kasvaa ihmisinä? Näiden syvällä piilevien elämän merkitykseen ja tarkoitukseen sekä arvoihin liittyvien rakenteiden tiedostaminen ja kyseenalaistaminen on tärkeää, jotta voisimme päivittää sen, mikä meitä motivoi. Voisiko ihmisenä kehittyminen olla kivaa ikuisen suossa rämpimisen sijaan? Voisimmeko elää suhteita harmonisesti ja yhdessä kasvaen sen sijaan, että hakisimme draamasta ja riitelystä sisältöä elämäämme?

Myös mm. Mark Manson ja Simon Sinek korostavat merkityksen tärkeyttä. MIKSI teemme asioita joita teemme vaikuttaa vahvasti siihen, miten näemme itsemme, miten tunnemme ja miten tyytyväisiä olemme elämäämme.

Suhteitani sabotoivien tunteiden taustalla oli siis monella tasolla piilevä padottu kuorma, johon en ollut aiemmin päässyt käsiksi. Oli suuri helpostus tulla tietoiseksi alitajuntani prosesseista ja niiden vaikutuksista tunne-elämääni. Tämän jälkeen työskentely ja opiskelu muiden mielen ammattilaisten kanssa on auttanut laittamaan ohjelmointini oikeaan asentoon, jotta ne tukisivat parhaalla mahdollisella tavalla sitä mitä mieleni ja sydämeni eniten haluavat – Terveellisiä, rakastavia ja kasvuani tukevia ihmissuhteita, joissa syvemmät yhteydet korvaavat intensiteetin ja draaman.

Aiempien pettymysten taakka on vapautettu, ahdistus helpottanut ja muurit laskettu. En enää reagoi kivuliaan ylimitoitetusti ja herkästi kaikkeen, mitä ympärilläni ja suhteissani tapahtuu. Valmentajana ja hoitajana voin puolestaan antaa muiden ilmaista tunteitansa vapaasti ammentamatta heidän kuormaansa ja näin auttaa heitä tehokkaasti niitä käsittelemään. Tämä olisi ennen ollut kaltaiselleni empaattiselle ihmiselle vaikeaa.

Kiitos kun luit. Toivon, että sait tästä eväitä omaan elämääsi! Jos haluat jakaa ajatuksia tai omia kokemuksiasi, kuulen sinusta mielelläni 🙂

Rakkautta päivääsi!

Antti

– – – –

Lisää Antti Quantasta: healingandart.net/anttiquanta

Parantajaelämää -podcast: healingandart.net/parantajaelamaa

Ohjatut meditaatiot: healingandart.net/meditaatiot

Instagram: @healingandartsuomi@anttiquanta

Facebook: @healingandartsuomi,  @anttiquanta

 

Kuva: Antti Quanta

1 vastaus artikkeliin “Kun tunteet sabotoivat suhteitamme / Antti Quanta”

Vastaa